Familjegemenskap - Tips för bättre familjeliv

Direktlänk till inlägg 24 augusti 2018

Kan bingo motverka alzheimers?

Av Katarina Antonsson - 24 augusti 2018 08:41

 

Forskare vid Bostons universitet har visat att större bingobrickor och tydligare teckensnitt kan hjälpa äldre med Alzheimers sjukdom som spelar bingo. Ett tydligare teckensnitt hjälper Alzheimers sjuka med minskad visuell förmåga. Forskargruppens studie har gett oss en bättre förståelse för hur normalt åldrande, Parkinsons och Alzheimers sjukdomar påverkar utförandet av vardagliga kognitiva uppgifter.


I undersökningen visade forskarna hur förändring av hur något ser ut – i det här fallet korten i spelet Bingo – kan förbättra prestanda i grupper med subtila syn problem. Kognitiva och motiverande mekanismer kan kompensera för begränsningar i fråga om prestanda på komplexa kognitiva uppgifter över den vuxna livslängden.


Forskarna valde att undersöka bingo och alzhemiers eftersom det är en populär och välkänd fritidsaktivitet. Det kräver användning av flera aspekter av synen som har visat sig vara nedsatta i varierande grad i normalt åldrande och i de gemensamma neurodegenerativa sjukdomarna Parkinsons sjukdom och Alzheimers sjukdom. Spelare försök ofta att hålla reda på flera bingobrickor på en gång för att öka sina chanser att vinna, men detta försvåras av det faktum att de bingobrickor som används i spelet ofta är ganska små och siffrorna kan vara svaga med dålig kontrast. Forskarna undersökte om spelarnas bingo prestanda kunde förbättras genom att göra korten större och siffrorna på dem tydligare samtidigt som mängden brickor som spelas samtidigt minskade.


Deltagarna i studien var 19 friska yngre vuxna, 33 friska äldre vuxna, 14 personer med trolig Alzheimers sjukdom och 17 icke-dementa personer med Parkinsons sjukdom. Forskarna fann att ökad brickstorlek och minskad visuell komplexitet genom att minska antalet brickor resulterade i förbättringar av prestanda i alla grupper. Det är grundläggande och enkla grepp att öka storleken och minska komplexiteten i de visuella aspekterna av en daglig uppgift som hjälpte alla i den studerade gruppen.  


Deltagarna med Alzheimers sjukdom fick ytterligare nytta av ökad visuell tydlighet av numren på brickorna, som förmodligen kompenserade för patienternas reducerade kontrast känslighet. Denna forskning bidrar till visar att de med Alzheimers sjukdom som har visuell funktionsnedsättning kan hjälpas genom att öka kontrasten på de saker de ska tolka. Genom att vi fokusera så mycket på minnesförsämringar glömmer vi lätt att äldre vuxna kan ha försämringar i andra sinnen som syn och hörsel. Vi kan inte fixa minnet men vi har en hel arsenal av tekniker för att förbättra synen och med det kommer en förbättrad livskvalitet.


Denna studie stödjer tidigare forskning från samma forskargrupp som har visat att förbättrade visuella aspekter i miljön förbättrar förmågan att engagera sig i en mängd viktiga dagliga aktiviteter inklusive att läsa, äta, ta sin medicin och känna igen ansikten och objekt, även för grupper med kognitiva svårigheter. Förbättrad funktion observerades hos friska äldre och personer med Parkinson eller Alzheimers vilket antyder att yttre visuellt stöd är en effektiv och lättanvänd insats för att kompensera för synfel. Det betonar vikten av att utbilda vårdgivare och vårdpersonal när det gäller insatser för att motverka dessa synfel och deras påverkan i det dagliga livet för att främja social interaktion och oberoende hos våra äldre samhällsmedborgare.


Författare är Thomas Laudate, Sandy Neargarder, Tracy Dunne, Karen Sullivan, Pallavi Joshi och Alice Cronin-Golomb, alla Boston universitet Institutionen för psykologi, och Grover C. Gilmore och Tatiana Riedel av Mandel skolan av tillämpas samhällsvetenskap vid Case Western Reserve University, Cleveland, Ohio.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Katarina Antonsson - 12 februari 2022 15:39


  I teknikens tidsålder kan gamla hederliga brädspel visa sig vara en välkommen förändring av takten som för hela familjen samman.   Några av mina favoritminnen från barndomen är att spela brädspel på fredagskvällar med hela familjen och spela...

Av Katarina Antonsson - 27 augusti 2021 23:30


  Barn måste ständigt bli upplysta och underhållna så att de inte tappar intresset för sina studier. Både upplysning och underhållning kan åstadkommas via online spel. Även om det finns frågor som att datorspel tar upp barnens tid, vilket bör använd...

Av Katarina Antonsson - 3 juni 2015 16:19


  Ett kul spel för att få tiden att gå under tråkiga tillställningar är Buzzword bingo (även kallat bullshit bingo). Det spelas oftast i situationer där publiken känner att talaren, i ett försök att dölja en brist på kännedom, förlitar sig alltför m...

Av Katarina Antonsson - 27 juli 2014 08:34

  Jag funderar ofta på hur familjer kan hjälpas att nå större enighet, där vuxna, tonåringar och yngre barn tillbringar mer tid tillsammans och njuter av varandras sällskap? Varför är ofta verkligheten så långt ifrån den här drömmen?   Många fam...

Presentation


Familjegemenskap

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2018 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards